Medio Rural
Inicio >> Áreas >> Alimentación >> Produtos de calidade >> Carnes >> Lacón Gallego
Escoitar arquivo de voz Pdf Imprimir

C.R.I.X.P. "Lacón Gallego"

Produto protexido
A I.X.P. “Lacón Gallego” protexe as extremidades dianteiras do gando porcino, tradicionalmente designadas con este nome, unha vez curadas.

Os lacóns protexibles procederán de porcos das razas Celta, Large White, Landrace, Duroc e os seus cruzamentos entre si. Acéptase o cruzamento coas razas Branca Belga e Pietrain, de probada aptitude cárnica, sempre que interveñan nunha proporción inferior ó 25%.

Os porcos para sacrificio terán como mínimo seis meses de idade e 90 quilogramos de peso vivo. O despece realizarase segundo a tradición e norma do corte redondo.

O proceso de elaboración do lacón consta de varias fases: salgadura, lavado, asentado e secado ou curado, cunha duración mínima de 30 días. Non se admite o afumado nin como práctica para favorecer o secado.

As pezas de “Lacón Gallego” van provistas dunha etiqueta comercial da Industria Cárnica de Elaboración onde se fai referencia á Indicación Xeográfica Protexida, e dun precinto e unha contraetiqueta expedidos polo Consello Regulador, numerados correlativamente.

Orixe
Tanto a zona de produción como a de elaboración, abranguen toda a Comunidade Autónoma de Galicia.

Características
As características do lacón amparado pola I.X.P., entre outras, son as seguintes:

  • Forma exterior redondeada, perfilada nos seus bordes ata a aparición do músculo.
  • O lacón estará enteiro, conservando a pel e o pezuño, pero sen cascos.
  • O peso oscilará entre 3 e 5,5 kg., e o seu aspecto externo será limpo, firme e cunha masa muscular consistente.
  • A textura debe ser firme ao tacto, sempre en relación ao seu grao de curación.
  • A graxa presentarase untuosa, esbrancuxada ou lixeiramente amarela, brillante, aromática e de sabor agradable.
  • Polo que respecta á masa muscular, esta será de cor de rosa a vermello, resistencia media ao corte, con graxa parcialmente infiltrada nela.
  • O aroma é suave, agradable, exento de rancio e cheiros estraños e o sabor pouco salgado, de impresión suave, untuoso e con certa intensidade.


Regulamentación

  • Denominación Específica recoñecida por Orde da Consellería de Agricultura, Gandería e Montes, do 7 de febreiro de 1997 (DOG 17.02.97).
  • Regulamento aprobado por Orde da Consellería de Agricultura, Gandería e Montes do 20 de novembro de 1997 (DOG 17.11.97), e ratificado por Orde do MAPA do 21 de xullo de 1998 (BOE 7.08.98).
  • Rexistrada como Indicación Xeográfica Protexida polo Regulamento (CE) 898/2001, da Comisión, do 7 de maio de 2001 (DOCE 8.5.01).
Lacón Gallego

Prego de condicións (640 Kb)

Fichas técnicas

Operadores certificados (66 Kb)

Presidente: Abel Yáñez Armesto

Rúa O Palomar, s/n.
Recinto Feiral
27004 Lugo

Tel.: 881 997 276
Fax: 981 546 676
E-mail:
Web: www.crlacongallego.com

English version


© Copyright. Consellería do Medio Rural. Xunta de Galicia. Todos os dereitos reservados. Aviso Legal    Atendémolo/a
RSS