Medio Rural
Inicio >> Áreas >> Alimentación >> Produtos de calidade >> Carnes >> Ternera Gallega
Escoitar arquivo de voz Pdf Imprimir

C.R.I.X.P. "Ternera Gallega"

Produto protexido
A I.X.P. “Ternera Gallega” establece como apto unicamente o gando das razas Rubia Galega, Morenas do Noroeste, os cruces entre si e determinados cruces destas con outras razas. O gando criarase en explotacións controladas polo Consello Regulador.

A alimentación do gando adaptarase ás normas tradicionais de aproveitamento dos pastos en Galicia, segundo as peculiaridades típicas que marcaron secularmente a produción cárnica galega e que están ligados a factores culturais e sociolóxicos. Na alimentación suplementaria empregaranse produtos como millo, patacas, nabos, forraxes secos ou frescos, e concentrados en base a cereais autorizados polo Consello Regulador.

Quedan expresamente prohibidos aqueles produtos que poidan interferir no ritmo normal de crecemento e desenvolvemento do animal, así como os derivados animais reciclados.

As canais e as pezas están identificadas con etiquetas certificadoras expedidas pola Indicación Xeográfica Protexida, onde se distinguen os elementos diferenzadores de Ternera Gallega (logotipos de “Ternera Gallega” e o europeo das indicacións xeográficas protexidas), código numérico e categoría comercial (“Ternera Gallega Suprema” leva contraetiquetas con fondo de cor rosado, e “Ternera Gallega” etiquetas de fondo de cor marelo). Estas etiquetas acompañarán ao produto en tódalas etapas da súa comercialización. O produto fileteado en barquetas leva tamén unha contraetiqueta oficial controlada polo consello regulador.

Orixe
A área de produción e sacrificio circunscríbese exclusivamente á Comunidade Autónoma de Galicia.

Características
A Indicación Xeográfica Protexida ampara e protexe a carne fresca de vacún, procedente dos animais nacidos, criados e sacrificados en Galicia. É unha carne que garda un equilibrio entre o seu contido graxo e muscular, moi tenra, de gran suculencia e textura suave. O músculo é de gran fino e de consistencia firme, e a cor vai dende un rosa claro ata un vermello suave.

Considerando a idade, o manexo e a alimentación distínguense as seguintes categorías:

  • Ternera: Animal que se destina ao sacrificio cunha idade menor de dez meses. Dentro desta categoría se distinguen:
    • “Ternera Gallega Suprema”: Animais que acompañan a súa nai. A base da súa alimentación e o leite materno e que non se desteta ata o sacrificio.
    • “Ternera Gallega”: Animais que se destetan a distintas idades.
  • Anello: Ternera Gallega Anello: Animais que se destinan ao sacrifico cunha idade entre dez e dezaoito meses.


Regulamentación

  • Regulamento da Denominación Especifica Ternera Gallega aprobado por Orde da Consellería de Agricultura Gandería e Montes do 3 de novembro de 1994 (DOG 21.11.94), ratificado por Orde do MAPA do 18 de abril de 1995 (BOE 26.04.95)
  • Rexistrada como Indicación Xeográfica Protexida polo Regulamento (CE) 2400/96, da Comisión, do 17 de decembro de 1996 (DOCE 18.12.96).
Ternera Gallega

Prego de condicións (460 Kb)

Fichas técnicas

Presidente: Jesús González Vázquez

Recinto Feiral Amio
Apartado 2014
15891 Santiago de Compostela
A Coruña

Tel.: 981 575 786
Fax: 981 574 895
E-mail:
Web: www.terneragallega.com

English version


© Copyright. Consellería do Medio Rural. Xunta de Galicia. Todos os dereitos reservados. Aviso Legal    Atendémolo/a
RSS