Medio Rural
Inicio >> Áreas >> Alimentación >> Produtos de calidade >> Outros >> Mel de Galicia
Escoitar arquivo de voz Pdf Imprimir

C.R.I.X.P. "Mel de Galicia"

Produto protexido
O patrimonio etnográfico de Galicia conserva testemuñas da importancia da apicultura no noso territorio. É o caso de construcións tradicionais como as alvarizas ou colmeas como os trobos e cortizos. O produto alimenticio máis importante da apicultura galega é o mel, amparado pola I.X.P. Mel de Galicia.

Este mel procede de colmeas mobilistas e obtense por decantación ou centrifugación. O mel preséntase ao consumidor en estado líquido ou sólido (cristalizado ou cremoso) conservando tódalas súas propiedades naturais.

Orixe
A zona de produción, elaboración e envasado do mel amparado pola Indicación Xeográfica Protexida Mel de Galicia abrangue todo o territorio da Comunidade Autónoma de Galicia.

Características
O mel é un produto intimamente ligado ao territorio no que se obtén, polo que segundo a súa orixe botánica o mel de Galicia pode clasificarse en:

Mel multifloral: posúe dende cores claras ata cores escuras. O sabor varía no grao de persistencia e intensidade sempre con matices florais ou afroitados.
Mel monofloral de castiñeiro: de cor ámbar escuro, pode presentar tons vermellos. Xeralmente son meles líquidos, con cristalización moi retardada, olor malteado e gusto intenso e persistente con lixeiras notas salgadas.
Mel monofloral de eucalipto: de cor ámbar, aromas céreos e sabor lixeiramente acedo e pouco persistente.
Mel monofloral de silva: de cor ámbar a ámbar escuro, sabor fortemente afroitado, marcadamente doce e aroma a froita.
Mel monofloral de queiroga: cor ámbar escuro ou escuro con tons vermellos, sabor lixeiramente amargo, intenso e persistente e aroma floral tamén persistente.

Regulamentación

  • Regulamento (CE) Nº 868/2007 (pdf, 68 Kb) da Comisión do 23 de xullo do 2007 polo que se inscribe unha denominación no rexistro de denominacións de orixe protexidas e de indicacións xeográficas protexidas [Miel de Galicia ou Mel de Galicia (IXP)]
  • Denominación Específica recoñecida por Orde da Consellería de Agricultura, Gandería e Montes do 1 outubro de 1997 (DOG 15.10.97).
  • Por Orde da Consellería de Política Agroalimentaria e Desenvolvemento Rural do 19 de febreiro de 2003 (DOG 3.3.03) apróbase o Regulamento da Indicación Xeográfica Protexida Mel de Galicia e do seu consello regulador, modificado na orde do 10 de febreiro de 2004 (DOG 27.2.04) e ratificado pola Orde do MAPA do 18 de xuño de 2004 (BOE 5.7.04).
Mel de Galicia

 

Prego de condicións (266 Kb)

Ficha técnica 2010 (13 Kb)

Ficha técnica 2011 (123 Kb)

  Ficha técnica 2012 (122 Kb)

Ficha técnica 2013 (122 Kb)

Ficha técnica 2014 (100 Kb)

Ficha técnica 2015 (98 Kb)

Presidente: María Esther Ordóñez Dios

Pazo de Quián s/n
15881 Sergude, Boqueixón
A Coruña

Tel.: 981 511 913
Fax: 981 511 913
E-mail:
Web: www.meldegalicia.org

English version


© Copyright. Consellería do Medio Rural. Xunta de Galicia. Todos os dereitos reservados. Aviso Legal    Atendémolo/a
RSS