Medio Rural
Inicio >> Áreas >> Alimentación >> Produtos de calidade >> Outros >> Pan de Cea
Escoitar arquivo de voz Pdf Imprimir

C.R.I.X.P. "Pan de Cea"

Produto protexido
A protección outorgada pola I.X.P. “Pan de Cea” corresponde á produción de pan elaborado no ámbito da zona protexida, nas instalacións inscritas no rexistro do consello regulador, empregando como materias primas exclusivamente fariña de trigo, auga, sal e fermento, debendo elaborarse segundo o proceso tradicional en fornos que reúnan as características típicas e específicas dos da zona.

Os pans amparados pola I.X.P.”Pan de Cea” poden adoptar dúas presentacións:

  • Peza ou poia, de peso entre 1 e 1,2 kg
  • Media peza ou molete, de peso entre 0,5 e 0,6 kg

Orixe
A zona de elaboración do pan amparado pola I.X.P. “Pan de Cea” é a que abrangue o termo municipal de San Cristovo de Cea, na provincia de Ourense.

Neste concello vense elaborando dende tempos moi remotos un pan dunha excepcional calidade, grazas á cal atinxiu unha notoriedade que transcendeu, con moito, das fronteiras da comarca en que se sitúa.

Características
Os pans amparados pola I.X.P. presentan unha forma alongada e arredondada nos extremos, cunha fenda transversal característica no centro da súa parte superior, que divide o pan en dúas partes iguais alombadas e ensambladas.

A codia é grosa e de espesor variable, mesmo nunha mesma peza, oscilando aproximadamente entre 0’5 e 1 cm, cunha consistencia dura e ríxida, con rotura crocante e con tendencia a facer láminas, cor dende dourada a castaño escura e sabor a tostado.

A miga ten textura esponxosa, fibrosa e firme, con alveolado non moi abundante, distribuído de xeito irregular e de tamaño moi variable, cor apergamiñado e sabor intenso a trigo.

Regulamentación

  • Indicación Xeográfica Protexida recoñecida pola Orde da Consellería de Política Agroalimentaria e Desenvolvemento Rural do 16 de abril de 2004 (D.O.G. 23.4.04)
  • Por Resolución de 7 de xuño de 2004, da Dirección Xeral de Industrias e Promoción Agroalimentaria, dítanse normas en relación co funcionamento do rexistro de fornos da Indicación Xeográfica Protexida “Pan de Cea” e outras actuacións de control do produto amparado (DOG 22.6.04).
  • Indicación Xeográfica Protexida ratificada polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, mediante Orde do 26 de maio de 2004 (BOE 7.6.04).
  • Rexistrada como Indicación Xeográfica Protexida polo Regulamento (CE) 205/05, da Comisión, de 4 de febreiro de 2005 (DOCE 5.2.05).
Pan de Cea

Prego de condicións (1.1 Mb)

Fichas técnicas

Operadores certificados (61 Kb)

Presidente: Carlos Manuel Rodríguez Rodríguez

Praza Maior, 1
32130 San Cristovo de Cea
Ourense

Tel.: 618 265 307
E-mail:
Web: www.pandecea.org

English version


© Copyright. Consellería do Medio Rural. Xunta de Galicia. Todos os dereitos reservados. Aviso Legal    Atendémolo/a
RSS