Medio Rural
Inicio >> Áreas >> Alimentación >> Produtos de calidade >> Produtos vexetais >> Grelos de Galicia
Escoitar arquivo de voz Pdf Imprimir

Grelos de Galicia

Zona amparada pola indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia:
A área de produción de grelos amparados pola indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia esténdese a todos os concellos da Comunidade Autónoma de
Galicia.

A manipulación, transformación e envasado dos grelos deberán realizarse na zona xeográfica de produción delimitada.

Produto protexido
O produto amparado pola indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia é a parte vexetativa destinada ao consumo humano procedente de plantas da
especie Brassica rapa. L. var. rapa (comunmente coñecida como nabo), das variedades-poboación correspondentes aos ecotipos de Santiago e Lugo, así como das variedades comerciais rexistradas Grelos de Santiago e Globo branco de Lugo, representativas respectivamente de ditos ecotipos.

Comercialízanse en fresco (en feixes de pesos aproximados de 0,5 ou 1 kg, atados por medio de cintas vexetais ou doutros materiais autorizados),
conxelados (envasados en bolsas de materiais e pesos autorizados) ou en conserva (elaborados ao natural e presentados en envases metálicos ou
 frascos de vidro de pesos autorizados).

No caso de grelos sometidos a procesos de transformación distintos dos contemplados no regulamento desta denominación xeográfica, poderase autorizar na etiquetaxe unha referencia relativa a que están elaborados con produto amparado pola indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia.

Características
A denominación grelos fai referencia ás follas e talos recollidos ao longo do período vexetativo da planta. Unha vez posta en condicións de consumo tras a súa cocción, presentan as seguintes características organolépticas: cor verde intensa, máis acentuada á medida que a planta se aproxima ao momento de floración; sabor lixeiramente ácido, combinado con certo amargor; textura lixeiramente fibrosa, máis acusada se a variedade é de folla estreita con elevada porcentaxe de pecíolos; e dureza moi baixa debido ao baixo contido en fibra alimentaria.

Ademais da anterior denominación, tamén se utilizan comunmente os seguintes termos:

  • Nabizas, para designar ás follas e talos vexetativos recollidos ao longo do ciclo de desenvolvemento, e
  • Cimos, que nalgunhas zonas de Galicia se utilizan en alusión aos talos florais xusto antes da floración.

Regulamentación

  • Orde do 23 de decembro de 2009 pola que se aproba o Regulamento da indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia e do seu Consello Regulador, e se nomea o Consello Regulador provisional. Modificado pola Orde do 1 de febreiro de 2012 (DOG nº 29, do 10 de febreiro de 2012).

Prego de condicións

Ficha técnica 2010

Ficha técnica 2011

Ficha técnica 2012

Ficha técnica 2013

Ficha técnica 2014

Ficha técnica 2015

Ficha técnica 2016

 

Presidente: Andrés de la Fuente Vázquez

Pazo de Quián, s/n. Sergude
15.681 Boqueixón (A Coruña)


Tel: 881 997 276
Fax: 981 546 676
E-mail: ingacalping@xuntapong.es


© Copyright. Consellería do Medio Rural. Xunta de Galicia. Todos os dereitos reservados. Aviso Legal    Atendémolo/a
RSS