Medio Rural
Inicio >> Áreas >> Alimentación >> Produtos de calidade >> Viños >> Rías Baixas
Escoitar arquivo de voz Pdf Imprimir

C.R.D.O. "Rías Baixas"

Orixe
A área xeográfica da D.O. Rías Baixas comprende territorios onde tradicionalmente, e dende tempo inmemorial, se producen viños de calidade na provincia de Pontevedra e no límite desta coa provincia da Coruña. Dita área distribúese en cinco subzonas perfectamente individualizadas: Val do Salnés, Condado do Tea, O Rosal, Soutomaior e Ribeira do Ulla. Os viños que se elaboran son maioritariamente brancos, a base da variedade Albariño.

Polo seu clima, próxima ao límite do cultivo da vide, a Denominación de Orixe Rías Baixas está plenamente integrada na gran rexión Atlántica dando lugar, polo tanto, a viños que a literatura especializada clasifica como atlánticos.

Características
Os viños monovarietais de albariño teñen unha cor amarelo-palliza, brillante, con irisacións douradas e verdes. No nariz posúen recendos florais e froiteiros finos e distinguidos, que impresionan agradablemente, de intensidade media e duración medio-longa. Na boca son frescos e suaves, con suficiente corpo e grao alcohólico, acidez equilibrada, harmoniosos e con amplos matices. O seu retrogosto é pracenteiro, elegante e completo.

Os viños Rosal e Condado están persoalizados por levar na súa composición as castes loureira e treixadura, respectivamente. Son viños de intensos arrecendos con lixeira acedume, e na boca, plenos, agradables e atractivos.

Formularios

Contrato de compravenda de uva para a súa transformación en viño - Campañas 2013-2015. (37 Kb)

Variedades de uva e tipos de viño
Variedades

  • Brancas recomendadas: Albariño, Loureira branca ou Marqués, Treixadura e Caíño branco.
  • Brancas autorizadas: Torrontés e Godello
  • Tintas recomendadas: Caíño tinto, Espadeiro, Loureira tinta e Sousón
  • Tintas autorizadas: Mencía e Brancellao

Tipos de viño

  • Rías Baixas albariño: viño monovarietal elaborado co 100% de uvas da variedade albariño.
  • Rías Baixas Condado do Tea: elaborado con uvas das variedades albariño e treixadura nun 70% como mínimo, sendo o resto das demais variedades empregadas todas elas producidas na subzona do Condado do Tea.
  • Rías Baixas Rosal: elaborado a partir de uvas das variedades albariño e loureira nun 70% como mínimo, sendo o resto das demais variedades empregadas todas elas producidas na subzona do Rosal.
  • Rías Baixas Salnés: elaborado a partir de uvas albariño nun 70% como mínimo, sendo o resto das demais variedades empregadas todas elas producidas na subzona Val do Salnés.
  • Rias Baixas Ribeira do Ulla: elaborado a partir de uvas albariño nun 70% como mínimo, sendo o resto das demais variedades empregadas todas elas producidas na subzona Ribeira do Ulla.
  • Rías Baixas: elaborado a partir das variedades brancas recoñecidas, producidas en calquera das subzonas pertencentes á D.O., sendo cando menos cun 70% de uvas das variedades preferentes.
  • Rías Baixas barrica: procedente dos viños definidos anteriormente, que no seu proceso de elaboración permanece en envases de madeira de carballo por un período mínimo de tres meses.
  • Rías Baixas (tinto): elaborado a partir das variedades tintas recoñecidas, producidas en calquera das subzonas pertencentes á D.O. e nas proporcións que se estime axeitadas.

Regulamentación

  • Denominación de Orixe Rías Baixas recoñecida por Orde da Consellería de Agricultura, do 17 de marzo de 1988 (DOG 15.04.88).
  • Regulamento aprobado por Orde da Consellería de Agricultura, Gandería e Montes do 23 de outubro de 1996 (DOG 29.10.96), ratificado por Orde do MAPA de 11 de setembro de 1997 (BOE 25.09.97) e modificado por: Orde do 9 de xullo de 1997 (DOG 28.07.97), Orde do 4 de agosto de 1999 (DOG 10.08.99), e Orde do 24 de maio de 2000 (DOG 25.05.00)
Rías Baixas

Prego de condicións (325 Kb)

Fichas técnicas 

Presidente: Juan Gil de Araujo

Pazo de Mugartegui, s/n
36002
Pontevedra

Tel.: 986 854 850
Fax: 986 864 546
E-mail:
Web: www.doriasbaixas.com

English version


© Copyright. Consellería do Medio Rural. Xunta de Galicia. Todos os dereitos reservados. Aviso Legal    Atendémolo/a
RSS